Nieuwsbrief juni’18

Wij, Jaap en Janneke, zijn al een aantal maanden bezig met het realiseren van onze droom; een gezinshuis voor moeders. Veel mensen zijn betrokken bij deze droom. Tijd om te starten met een soort blog/nieuwsbrief. Wil je op de hoogte blijven van onze plannen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrieven op de homepagina.

Op onze website www.gezinshuisalas.nl kun je de komende tijd uitgebreid gaan lezen waarom wij willen starten met een gezinshuis. In het kort; wij willen graag een warm thuis bieden aan moeders die zwanger zijn, of net een kindje hebben gekregen. We willen hen samen met hun kindje begeleiden richting zelfstandig wonen. Een droom die voortkomt uit onze zorg voor onze pleegkinderen en de vraag die hiernaar is in deze omgeving. Er is een lange weg te gaan richting de uitvoering. We nemen je graag mee in dit proces. In deze nieuwsbrief een korte update.

Voor de start van het gezinshuis hebben we drie belangrijke thema’s:

  1. Huisvesting

De grootste uitdaging voor dit moment is passende huisvesting vinden. We gaan voor een gezinshuis in Voorhout en dat is nogal een uitdaging. Wat wij nodig hebben staat niet zo snel op Funda. Voor ons plan hebben we een huis nodig voor ons pleeggezin (7 personen) met daaraan geschakeld opvangplekken voor 4 moeders met hun kind. Nieuwbouw is de meest voor de hand liggende optie, maar we houden ook onze ogen open voor bestaande bouw. We hadden een optie op een kavel, helaas is deze aan onze neus voorbij gegaan. Deze week gaan we met de gemeente in overleg over andere opties.

  1. Zorg

Via zorgindicaties krijgen de moeders bij ons onderdak. De gemeente Teylingen is hierin een belangrijke partner. De gemeente Teylingen wil graag met ons samenwerken. De belangrijkste vraag is op welke manier wij onze zorg gaan verlenen. Een optie is om volledig zelfstandig te werken of als soort franchise onder de naam van een koepelorganisatie. Het heeft beide z’n voor- en nadelen. Komende weken hopen we hierin de knoop door te hakken.

Afgelopen week kregen we goed bericht door de brievenbus. Janneke heeft haar SKJ registratie ontvangen. Hiermee toont ze aan dat ze professionele jeugdzorg kan en mag bieden. Dit is nodig om straks de zorg uit te gaan voeren.

Op dit moment zijn de twee pleegzoontjes al omgezet naar gezinshuiskinderen. Janneke is in dienst getreden bij Cardea als gezinshuisouder om de zorg volledig op zich te kunnen nemen. Haar werk als jeugdverpleegkundige heeft ze opgezegd. Een lastige, maar nodige keuze. De zorg voor onze jongste pleegzoon is helaas niet te combineren met een baan buitenshuis.
De verwachting is dat we binnen een half jaar de zorg zelfstandig (of onder een koepelorganisatie) vanuit het gezinshuis gaan uitvoeren, in samenwerking met Cardea. Zodra de appartementjes voor de moeders klaar zijn, kunnen we daarin de volgende stap gaan maken. Dan zal Jaap ook (gedeeltelijk) stoppen met werken om samen de zorg te kunnen bieden.

  1. Financiën

Een thema waar we het niet al teveel over willen en gaan hebben, maar wat zeer essentieel is zijn de financiën. We zijn vastberaden om onze droom te verwezenlijken. Dat kan niet zonder steun van mensen en instanties die een warm hart toedragen aan dit project. Dat kan ook financieel door ons eenmalig of periodiek te ondersteunen. Kijk hiervoor bij Contact.

Er is nog zoveel te delen en vertellen over het gezinshuis, dat bewaren we voor de volgende nieuwsbrief ?. Hopelijk dan iets meer bekend over huisvesting.

Tot slot

Afgelopen weken hebben we een aantal keer afgesproken met een moeder die zelf op jonge leeftijd er helemaal alleen voor stond met haar baby, buiten op straat. Bemoedigend om haar verhaal te horen en van haar te leren hoe wij een warm thuis kunnen bieden voor deze doelgroep.

Tot de volgende nieuwsbrief!

Inschrijven voor deze nieuwsbrieven?

Schrijf je dan in op de homepagina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *